Un pahar de borş pe zi tratează toate bolile de ficat şi de
plămîni, hipertensiunea şi anemia Borşul nu e doar ciorba acră, atît de
apreciată prin unele părţi ale ţării, ci şi o licoare sănătoasă, rezultată din
fermentarea tărîţelor de grîu. Occidentalii nu prea ştiu de acest preparat
naturist, dar românii şi ruşii îl folosesc şi-i cunosc virtuţile curative. A
apărut ca o variantă a unei vechi băuturi ruseşti, cvasul. Borşul nu are alcool
şi dioxid de carbon. Este un lichid dietetic, nu are mai mult de 7,7
kilocalorii la 100 mililitri, procentele de grăsime fiind neglijabile. Lichidul
gălbui, acrişor este tonic natural şi leac pentru multe boli. Cura cu borş are
rol purificator al organismului şi de ameliorare sau chiar vindecare a unor
afecţiuni. Să învăţăm să preparăm borş acasă şi să-i cunoaştem indicaţiile
terapeutice. Un leac românesc Borşul sau zeama rezultată din macerarea
tărîţelor de grîu conţine minerale şi un complex de vitamine B şi C, minerale,
aminoacizi esenţiali şi carbohidraţi. De aceea, acest aliment folosit de obicei
pentru ciorbe, are beneficii multiple pentru
sănătate. Puterea terapeutică a borşului vine şi de la drojdia de bere care
ajută fermentaţia, ingredient care conţine vitaminele din complexul B,
vitaminele D şi H (biotina), enzime, minerale în forme uşor asimilabile
(calciu, magneziu, fosfor), plus oligoelemente vitale pentru sănătate, seleniu,
dar, mai ales, crom. Fiind un produs natural, borşul este foarte bogat în enzime.
Ţăranii români preţuiesc acest lichid atît de mult încît talentul de gospodină
al femeilor se apreciază în funcţie de cît de bine ştiu să prepare borşul. În Bucovina,
înainte de intrarea în post, toate vasele şi tacîmurile sînt clătite cu borş şi
apoi binecuvîntate, semn că borşul este şi un dezinfectant. În credinţa populară,
îi scapă pe copii de deochi şi le redă pofta de mîncare.
Pentru anemie, bronşită şi mahmureală Borşului i s-a dus vestea că e cel mai
bun leac la mahmureală. Într-adevăr, înlătură simptomele intoxicaţiei cu
alcool, ameţeala, durerea de cap, tremuratul membrelor, senzaţia de vomă. Se
bea un litru de borş. În cazurile de indigestie şi de vomă, un pahar de borş
băut înainte de masă poate fi de ajutor. Se spune că persoanele care beau
zilnic borş mult, se lecuiesc de alcool. Mai ales după mese copioase,
preparatele cu borş sînt binevenite. Borşul contribuie şi la eliminarea
toxinelor din organism. Este eficient şi în curele de slăbire, deoarece stimulează
digestia şi arderea grăsimilor. Pe lîngă aceste beneficii, poate fi şi
un adjuvant în cazul bolilor respiratorii precum bronşita, astmul şi sinuzita.
În cazuri de anemie, funcţionează ca tonic extrem de eficient, prin mineralele
şi vitaminele conţinute. Cura cu borş pentru revigorarea organismului durează
20 de zile, timp în care se bea un pahar de lichid, cu un sfert de oră înaintea
fiecărei mese. Pentru boli respiratorii cronice (bronşită, astm, sinuzită), se
beau două căni. Cura ajută la vindecarea acestor boli şi, mai ales,
preîntîmpină agravările şi recidivele. Se fac cure de cîte trei săptămîni. Ca
adjuvant în tuberculoză, borşul se bea în fiecare zi, cîte o jumătate de litru,
pe stomacul gol, înainte de mesele principale. Se pare că anumite substanţe
active din borş blochează dezvoltarea bacililor care provoacă această maladie.
Previne infarctul şi cancerul de colon Se ştie că borşul elimină toxinele din organism,
fiind recomandat în diete de slăbit. Se poate bea cîte o cană de borş (250 ml)
pe zi, timp de 10 zile. Acest tratament se poate
repeta de două ori pe an, toamna şi primăvara. Terapia se recomandă persoanelor
cu diabet,
artrită, gută şi cu probleme reumatice, hepatice şi renale. Pentru oboseală
cronică, se bea un sfert de litru de borş dintr-o dată, ca sistemul nervos să
se revigoreze. Pentru toate problemele de ficat şi de fiere, fitoterapia
recomandă borş, deoarece curăţă şi fortifică organele interne. Se bea pe
stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă, cîte o cană cu borş în care se adaugă
o jumătate de linguriţă de pulbere de pelin. Nivelul crescut al glicemiei poate
fi reglat tot cu borş, băut înainte de a mînca. Persoanele care au afecţiuni
pulmonare se refac mai repede dacă, în loc de apă, consumă în fiecare zi un litru
de borş amestecat cu 250 ml de infuzie de soc (din două linguriţe de flori
uscate şi o cană de apă clocotită). Această băutură se îndulceşte cu miere şi
se bea înaintea meselor principale. Tratamentul trebuie urmat cel puţin două
luni. În cazuri grave, terapia se poate prelungi încă două săptămîni. De
asemenea, borşul scade tensiunea şi reduce colesterolul, curăţă rinichii previne
tromboza şi infarctul, iar ultimele studii arată că este anticancerigen,
luptînd cu cancerul de
colon. Este folositor în boli cardiace, insomnii sau după un efort fizic sau
intelectual. Singurele restricţii sînt în caz de ulcer gastro-duodenal şi
gastrită. Bun în cure de slăbire şi pentru frumuseţe Curele cu borş sînt
eficiente dacă durează trei săptămâni. Este indicat ca borşul să se bea cu un
sfert de oră înainte de masă. Dacă vrem să slăbim, se creşte progresiv numărul
cănilor, pînă la 7.
Borşul poate fi băut şi nediluat, însă are gust foarte acru, iar unele persoane
nu-i suportă mirosul. Pentru a-i rafina şi îmbunătăţi gustul, poate fi
amestecat cu suc de mere, sirop de sfeclă de zahăr sau zer.
Cura internă este recomandată în: boli cardiovasculare (hipertensiune arterială,
cardiopatie ischemică, tromboză, varice, flebite, artrite), boli neuropsihice
(depresii, nevroze, stres, astenii), litiaze urinare (oxalice şi fosfatice), tuberculoză,
intoxicaţii cu alcool sau cu tutun. Este un stimulent al sistemului endocrin.
Extern, se pot face spălături cu borş în ulcere cutanate, degerături sau
uscăciuni ale pielii. În cosmetică, borşul face tenul catifelat. Se tamponează pielea
cu vată înmuiată în borş sau se foloseşte în prepararea măştilor cosmetice.
Înmoaie mai ales pielea uscată. Efectul borşului este salutar pentru ten în
perioadele reci sau cu vînt puternic. Specialiştii în geriatrie de la Universitatea
din Londra au demonstrat că borşul favorizează absorbţia în intestinul uman a
metalelor, precum nichelul, cuprul, seleniul şi aurul, dar şi a vitaminelor,
mai ales la nivelul mucoasei intestinale.
Borşul de acasă Nutriţioniştii nu recomandă borşul industrial, de cumpărat.
Acesta conţine aditivi
alimentari care dau un gust bun mîncării, dar este periculos pentru organism.
Cel mai bun borş este cel preparat acasă. Avem nevoie de 1 kg tărîţe de grîu,
200 g mălai, 200 g de huşti (tărîţe folosite de la alt borş) sau 20 g de
drojdie de bere, o mînă de frunze de vişin, mărar sau leuştean verde sau
uscat. Tărîţele se amestecă bine cu mălaiul şi cu huştile. Se adaugă 0,5-1 l de
apă călduţă. Plămada se lasă la dospit timp de 20-30 minute. Se adaugă frunzele
de vişin şi mărarul. Se toarnă 9 l de apă caldă, se acoperă vasul cu un tifon
şi se lasă deoparte, la temperatura camerei, pentru una-două zile. La început,
se amestecă de cîteva ori cu o lingură de lemn. După ce s-a acrit, se
filtrează, se pune în sticle şi se păstrează la frigider.
Vasul în care se prepară borşul trebuie să fie foarte curat şi nemetalic. De
obicei, se folosesc ulcelele de lut sau putinele. Iarna timpul de acrire creşte
pînă la 3-4 zile. Ştiaţi că? - În loc de tărîţe de grîu se pot folosi cîteva
felii de pîine neagră (300g). În acest caz se pune mai mult mălai. Cam 300g
mălai la 300g pîine neagră. În rest, reţeta este aceeaşi. În varianta cu pîine
neagră, borşul se va acri în 5-6 zile. - Cînd se prepară borşul vara, în ultima
zi de fermentare, se pot adăuga
în vas ierburi aromate şi frunze de legume: pătrunjel, ţelină, leuştean.
Plantele nu se adaugă mai repede, ci numai în ultima zi, pentru a da maximum de
aromă. - Borşul se adaugă în ciorbe numai după ce a fost fiert în prealabil şi
după ce legumele şi carnea din ciorbe au fiert. - Prin părţile Ardealului,
există o superstiţie care spune că borşul se acreşte numai dacă e pus marţi sau
joi, iar cel care îl prepară trebuie să tragă de păr pe cineva, căci numai aşa
se acreşte borşul. - Amestecat cu un strop de miere, borşul devine o băutură răcoritoare
excelentă, preferată şi de copii. Borş de sfeclă roşie *Pentru toate problemele
de ficat şi de fiere, e bun borşul de sfeclă roşie. Avem nevoie de 1 kg de
sfeclă roşie, o legătură de pătrunjel, una de mărar, una de leuştean, o căpăţînă
de usturoi, o linguriţă de drojdie sau o mînă de mălai. Toate se pun la borcan,
se toarnă deasupra apă şi se lasă la macerat. Cînd lichidul este acrit, se strecoară
şi se reumple cu apă borcanul. Borşul care rezultă a doua oară este mai slab,
dar încă bun. Din prima strecurare, se beau două pahare pe zi, din a doua, cîte
patru pahare pe zi. Este foarte util bolnavilor de hepatită. Acţionează ca
depurativ general, fortifiant, regenerator al sîngelui.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu