miercuri, 12 martie 2014

Pentru-a trăi un mare-amor (Para viver um grande amor)- Vinicius de Moraes

Nathan Brutsky
Pentru-a trăi un mare-amor, e musai ochiul acvilin, înţelepciune, spirit fin, o mutră sobră, râs puţin - pentru-a trăi un mare-amor.

Pentru-a trăi un mare-amor, în mod prioritar se cere să ai o singură muiere, că variate dacă ai, de dracul sigur o să dai... - şi n-are nici apreciere.

Pentru-a trăi un mare-amor, în primul rând e necesar un cavaler pe-un armăsar, ce damei lui se dă în dar - cu abnegaţie şi har. Din corp să-ţi rândui un sălaş şi adoratei să i-l laşi ca un lăcaş pentru urmaşi - pentru-a trăi un mare-amor.

Pentru-a trăi un mare-amor, preocupare se impune, să o tratezi ca pe-o minune, ca pe un prieten eu aş spune, că narcisismul ştim că nu ne apropie de vreun amor. Fii vigilent cu cine nu-i pasionat de-amorul lui, că va umbla curând haihui.

Pentru-a trăi un mare-amor, şi-n adevăr nu mă înşel, va trebui să fii fidel, că altcum nu-i amor de fel - pentru-a trăi un mare-amor. Că cine din orgoliu-o face, în silnicie se complace, nu-i libertate, nu-i nici pace - aceste sunt doar în amor.

Pentru-a trăi un mare-amor, sunt necesare peste toate experienţă la bucate şi-ndemânare la karate - pentru-a trăi un mare-amor.

Pentru un mare-amor perfect, nu-i suficient să fii deştept, îţi trebuie şi mult, mult piept - dacă doreşti să ai vreun drept. Mereu s-o vezi pe-a ta iubită ca prima ta îndrăgostită şi cea din urmă văduvită, în giulgiul mortului amor.

E important, îmi pare mie, să ai un cont la florărie - şi la modistă, cum se ştie - pentr-un amor ce-i pe vecie, adică clasicul amor.

E bine să prepari omlete, şi guacamole şi crevete, şi câte-o cremă de burete - mă rog, gustări după amor. Au nu ţi-i hazna chiar deplină când părpăleşti câte-o găină şi i-o serveşti pe rogojină apoi sublimului amor?

Şi important îmi pare foarte să nu trăiţi nicicând departe, chiar să muriţi de una moarte - ca să nu decedaţi de dor. Să ai în grijă permanentă nu doar carnala componentă, ci şi cea psihică, latentă, fiindcă amanta e atentă - şi-i chin dacă o iei uşor! Fii manierat făr' manierisme, conciliator fără laşisme, spiritual până la cizme - pentru-a trăi un mare-amor.

Să fii un bun consumator... de uischi (nu şi beutor!), la bârfe fii nepăsător - că nu-ţi aduc nici un onor.

Dar toate-aceste, mult mi-e frică, n-o să-ţi servească la nimică atunci când ceaţa se ridică, de nu îţi afli o amică - pentru-a trăi un mare-amor.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu