vineri, 8 august 2014

Bancnote deosebite

Prima bancnotă din lume a fost tipărită în anul 1380, în China, iar de atunci fiecare stat a încercat să le individualizeze imprimându-le specificul naţional. 


Aceasta fost tipărită după Primul Război Mondial în Germania  şi este insolită prin faptul că înfăţişează un măgar la păscut.

Bancnota pentru lagăre (Cehoslovacia)
A fost tipărită de nazişti, pentru lagărul de la Theresienstadt, din vechea Cehoslovacie. Prin ea se dorea să se arate Crucii Roşii că prizonierii evrei sunt bine trataţi. În fapt, erau hârtii fără de 10 şi 20 de coroane care nu aveau nicio valoare, în realitate aici murind 30.000 de oameni.


În 1952, premierul israelian David Ben Gurion i-a oferit Albert Einstein funcţia onorifică de preşedinte, însă fizicianul a refuzat. Cu toate acestea, chipul lui Einstein a fost imprimat pe o bancnotă, lirot, care a circulat până în 1980.


Aţi văzut vreodată veveriţe pe o bancnotă? Belarusul a avut, în 1992, o astfel de hârtie, pe care era fotografie unei veveriţe roşii. Şi nu doar atât, de-a lungul istoriei în Belarus au fost emise bancnote cu urşi, lupi şi castori.


O altă bancnotă considerată bizară este şi cea din Insulele Cook, din Pacificul de Sud. Deşi acolo se foloseşte, în principiu, moneda Noua Zeelandei, guvernul din Insulele Cook a tipărit şi o bancnotă proprie, pe care este prezentată o femeie la bustul gol, stând pe un rechin. Cu toate acestea, bancnota este cu circuit închis, putând fi folosită doar pe teritoriul Insulelor Cook.


 După anul 1989, fosta Iugoslavie s-a confruntat cu o inflaţie incredibilă, astfel că s-a ajuns în anul 1994 să se tipărească o bancnotă cu 20 de zerouri.

 Banconota de o sută de trilioane (Zimbabwe)
A fost tipărită în ianuarie 2009, iar echivalentul ei erau 300 de dolari americani. Dealtfel, în iulie 2008 rata inflaţiei în Zimbabwe era de 231 de milioane la sută.



4 comentarii:

  1. If you are going for best contents like myself, just
    pay a visit this site daily as it presents quality contents, thanks

    RăspundețiȘtergere
  2. Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to
    your website? My website is in the very same area of interest as
    yours and my visitors would certainly benefit
    from some of the information you present here.
    Please let me know if this ok with you. Many thanks!

    RăspundețiȘtergere
  3. Thank you a lot for sharing this with all of us you really know what you're talking about!

    Bookmarked. Kindly also consult with my site =).

    We can have a link change arrangement between us

    RăspundețiȘtergere