joi, 2 octombrie 2014

Muzica particulelor cosmice

Oamenii de ştiinţă se mai distrează şi ei. Profesorul Prisca Cushman face parte din grupul experimental care încearcă să detecteze materia întunecată, cu ajutorul unui nou detector foarte complex. Ea încă nu a reuşit să detecteze materia întunecată. În schimb, împreună cu artistul Karl Ramberg, a creat un instrument muzical care traduce impactul particulelor cosmice în detector în note muzicale.

Detectorul constă în cinci coloane, pe fiecare coloană aflându-se şase detectoare mai mici. Fiecare detector este capabil de a detecta momentul impactului, tipul de particulă incidentă, ca şi energia acesteia la momentul impactului.

Muzicianul Karl Ramberg era în căutarea unor noi forme de expresie artistică. El a creat într-o primă etapă o machetă la scară redusă a detectorului. Apoi a conectat detectorul real de machetă, în aşa fel încât fiecare impact al unei particule pe detectorul real să creeze un flash de lumină şi sunet în macheta detectorului.

Semnalul dat de detector este convertit în semnal sonor şi luminos, astfel încât cu cât energia lăsată în detector de particulă este mai mare, cu atât amplitudinea sunetului şi intensitatea luminii sunt mai mari. În plus, tipuri diferite de particule dau sunete diferite şi culori diferite, în aşa fel încât o avalanşă de particule creează un adevărat concert.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu