10. Câinii fac bolile noastre
Oamenii şi câinii nu sunt chiar atât de diferiţi, cel puţin în ceea ce priveşte boala. Aproximativ 6 milioane de câini sunt diagnosticaţi cu cancer, în fiecare an, şi cu alte boli umane. Partea bună este că dacă se găsesc medicamente pentru oameni, îi salvăm şi pe cătei.
9. Câinii ne pot mirosi bolile
Dacă ai cancer, diabet sau epilepsie, câinele tău este primul care află. Studiile au arătat că prietenii noştri pot fi dresaţi să adulmece cancerul de plămâni, de sâni, de piele, de vezică urinară şi de prostată. Cercetătorii spun că animalele au un nas atât de fin, încât simt celulele bolnave sau schimbările de zahăr din sânge şi îi pot alerta pe stăpânii lor din timp.
Cel mai ciudat este însă că ei pot prezice crizele de epilepsie cu până la 45 de minute înainte să înceapă.
8. Câinii sunt la fel de inteligenţi ca un copil de 2 ani
Câinii din rasa border collie sunt cei mai inteligenţi, fiind capabili să înţeleagă până la 200 de cuvinte. Pudelii, ciobăneştii germani, golden retrieverii şi dobermanii sunt şi ei extrem de deştepţi, precum şi labradorul.
Mai înceţi la minte sunt câinii de vânătoare, bulldogii şi beagles, care îşi folosesc mai mult simţurile decât creierul.
7. Câinii vă pot îmbolnăvi
Gura câinilor nu este mai curată decât cea a oamenilor, după cum se spune prin popor. Câinii chiar poartă patogeni care ne pot îmbolnăvi. Turbarea, o boală neurologică fatală, este cea mai cunoscută, deşi vaccinul poate împiedica împrăştierea. Mai există şi un vierme parazitar care poate fi luat doar prin mângâierea animalului. Aşa că este important să vă spălaţi mâinile înainte să mâncaţi, după ce aţi mângâiat un câine.
6. Câinii sunt invidioşi
Ei îşi dau seama când nu sunt trataţi egal cu alţii. Un studiu din 2008 a descoperit că patrupedele devin nervoase atunci când văd că alţi câini sunt recompensaţi pentru o faptă bună şi ei, nu.
Gelozia câinilor nu este însă aşa de mare ca a oamenilor. Ei nu se supără dacă unul primeşte un cârnat şi el primeşte doar pâine sau dacă un câine primeşte mâncare copioasă chiar dacă nu face nimic şi el primeşte câteva recompense pentru diverse acţiuni făcute.
5. Privirea vinovată nu este întodeauna vinovată
Garajul este devastat, iar cuţu are o privire tare vinovată. Cercetătorii au descoperit însă că privirea câinilor nu spune că ei se simt responsabili pentru prostiile făcute, ci doar răspund la comportamentul oamenilor. Când stăpânii îşi ceartă animalele pentru o anumită prostie, câinii vor avea privirea vinovată chiar dacă nu au făcut nimic.
4. Câinii calmi trăiesc mai mult
Dar şi câinii care mănâncă sănătos trăiesc mai mult. Căţeii liniştiţi şi ascultători au o viaţa mai lungă, potrivit unui studiu din iunie 2010. Cercetătorii au descoperit că animalele agresive, îndrăzneţe trăiesc mai intens şi mor mai repede.
3. Câinii au rasele cele mai diverse
De la basseţii cu fălcuţe lăsate, la chihuahua, la blănoşi şi la pieloşi, câinii au o diversitate uimitoare a raselor.
2. Strămoşii lui Chihuahua vin din Orientul Mijlociu
...şi nu din Mexic. Chihuahua, terrierii şi alţi câini mici împart o genă cu lupii gri din Orientul Mijlociu, indicând că rasele mici au fost domesticite acolo.
1. Câinii ne aduc mai mulţi prieteni
Pe vremuri, câinii erau folosiţi pentru diverse munci, acum ei sunt animale de companie, prietenii noştri cei mai buni. În plus, ei ne aduc mai mulţi prieteni umani. Un studiu din 2000 arată că plimbarea unui câine triplează numărul interacţiunilor unei persoane.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu