luni, 4 noiembrie 2013

Pasarea Phoenix

Pasărea Phoenix este cunoscută din Orientul Mijlociu și îndepărtat până la Mediterana şi Europa, dar există mențiuni despre o pasare similară şi la nativii americani. Este o pasare de o frumusețe neasemuită, care nu moare niciodată, ci se mistuie in flăcări și renaște apoi din propria cenușă. Se spune că Pasărea Phoenix originară ar fi aparut dintr-un ou de aur ce plutea pe apele Oceanului Primordial.
La egipteni ea este pasărea Bennu, asociată ciclului zilnic al soarelui și ciclului anual al creșterii apelor Nilului, de unde legatura sa cu regenerarea și viața.
Phoenixul evocă focul creator și distrugator din care se naște lumea și care îi va aduce sfârșitul. Simbolismul ei este legat de marile adevăruri ezoterice, reprezentând nemurirea spiritului şi reîncarnarea. în alchimie, ea este un simbol al transmutației alchimice, al renașterii magice prin inițiere şi al creșterii spirituale.
Pasărea Phoenix ne vorbește despre puterea de a depăși fluctuațiile vieții noastre obișnuite, ne îndeamnă să ne orientam către cele spirituale şi ne dă speranţă, inspirație şi putere regeneratoare atunci când renunțăm la vechiul mod de viață pentru a îmbrățisa unul nou, superior. Phoenixul ne poate ajuta şi atunci când trecem prin experienţe emoționale devastatoare.
În alchimie, Pasărea Sublimării este asociată corpului astral, care, după cum arată marele alchimist Paracelsus, este corpul nostru spiritual  purificat, care se dezvolta în cursul evoluţiei noastre personale și reprezintă renaşterea spiritului pe un nivel superior. Atunci când corpul fizic moare, spiritul începe o nouă existență într-o altă lume, non-fizică.La chinezi, Feng Huang, Pasarea Roșie, este unul din cele patru animale spirituale. Ea putea fi încălecată numai de către Nemuritori. Feng desemnează pasărea mascul şi Huang pe cea femelă, fiind in legatură cu simbolul Yin-Yang, cele doua principii polare opuse care guvernează întreaga manifestare. Această pasăre este de asemenea un simbol al dragostei nemuritoare.
Esenţa pozitivă a acestei creaturi se manifestă atunci când cineva îşi recunoaşte şi işi dezvoltă latura feminină a naturii sale spirituale. Acea persoană îşi urmează atunci vocea sa interioară şi latura creatoare a vieţii. Esenţa sa negativă se manifestă atunci când cineva îşi neagă şi îşi reprimă aceasta latură a sufletului său, rezultând astfel deviaţii de comportament şi alienare.
Pasărea Phoenix este in creştinism o pasăre sacră, simbol al reînvierii şi emblema a Arhanghelului Mihail. Regăsim reflectări ale acestui mit şi în unele tradiţii populare. Astfel, Pasărea Măiastră din basmele româneşti este uimitor de asemănătoare cu Pasărea Simorgh a persanilor, care simboliza înţelepciunea divină şi perfecţiunea umană.



Un comentariu:

  1. Multumesc pentru acest minunat articol.Speranta din Cutia Pandorei a renascut ca o Pasarea Phoenix!pupici,draga mea!Ai un blog excelent!**************

    RăspundețiȘtergere