Ziua de 24 ianuarie a anului 1859 a intrat in istoria națională odată cu realizarea, de facto, a Unirii Principatelor Române – Adunarea Electivă a Țării Românești s-a pronunțat pentru alegerea ca domnitor unic al lui Alexandru Ioan Cuza . Dar procesul efectiv de realizare a Unirii, cunoscută ca Mica Unire, a început în anul 1848, când cele două principate au creat uniunea vamală, în perioada domnitorilor Mihail Sturdza, în Moldova, respectiv Gheorghe Bibescu, în Țara Românească. Apoi, deznodământul războiului din Crimeea – dintre Imperiul Rus, pe de o parte și Marea Britanie, al Doilea Imperiu Francez, Imperiul Otoman și regatul Sardiniei, pe de altă parte – a condus la contextul european favorabil realizării unirii mult visate.
În aceeași zi, dar trei ani mai târziu, a avut loc deschiderea primului parlament unic al României, moment în care domnitorul Al.I.Cuza a decretat, în mod solemn, „Unirea definitivă a Principatelor”, în fața Adunărilor Moldovei și Țării Românești, iar Bucureștiul a fost proclamat capitala țării.
http://www.terramagazin.ro/index.php/2014/01/24-ianuarie-unirea-principatelor-romane-si-proclamarea-capitalei-tarii-la-bucuresti/
Multumesc Daniela pentru acesta postare...esti o adevarata romanca.Pe blogul tau am urmarit multe evenimente legate de istorie ,poeti s.a.m.d. Multumesc.
RăspundețiȘtergereSunt mereu romanca,draga Gabriella.Italia nu e tara mea,e doar locul unde traiesc si muncesc ,unde viata m- a invatat sa plang amar.Eu iti multumesc ,draga mea.
RăspundețiȘtergere