A făcut liceul la Târgu-Mureş şi Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport la Bucureşti. În perioada 1990 – 1996, a călătorit în China, Tibet, India, Nepal şi văile caucaziene din Rusia; în 1996, a traversat Canada, de la est la vest; în 1997 – 1998, a parcurs singură drumul străbătut de expediţia „Belgica” spre Antarctica, cu un secol în urmă; în 1999 a traversat singură Africa, de la sud la nord, străbătând 11 ţări; în 2000 a parcurs vechile drumuri maritime europene folosite de vikingi, din Norvegia şi Islanda până în Groenlanda; în 2001 a făcut parte dintr-o expediţie internaţională care a atins Polul Nord, după ce a străbătut 116 km, în 13 zile, şi Polul Sud, după 120 km, străbătuţi în 11 zile, pe schiuri, şi a devenit astfel primul român, cea de-a treia femeie din lume şi prima ca vârstă, care a obţinut această performanţă; în 2003 a explorat, printr-o expediţie solitară, Australia şi Oceania; în 2004 a ajuns singură în Alaska şi masivele Denali-Mc. Kinley şi Wrangel-St. Elias şi a escaladat gheţarii Kennicot şi Ruth; în 2005 a călătorit prin Mongolia, Buriata şi Siberia şi a escaladat, în premieră românească, masivul Altai, cu vârfuri de peste 4.000 m.
Uca Maria Marinescu este membră a Societăţii Române de Geografie, colaboratoare a Muzeului de Ştiinţele Naturii „Grigore Antipa” şi al Institutului de Cercetări Antropologice al Academiei Române, precum şi membră a Asociaţiei Americane de Geografie. A fost invitată, pentru a ţine prelegeri, la diverse universităţi ale lumii, „Windhoec” (Namibia), „Bizerte” (Tunisia), „Pune” (India), „Fairbanks” (Alaska) etc. şi a devenit cetăţean de onoare al mai multor localităţi. A atins, după spusele proprii, cei trei poli: Nord, Sud şi Magnetic, a fost pe cinci continente, vizitând peste 100 de ţări, „plus satisfacţia de a simţi pulsul oamenilor, de a cunoaşte alţi oameni care sunt la fel ca şi noi şi în mijlocul cărora m-am simţit întotdeauna bine”.
A primit mai multe premii şi distincţii: Diploma de Excelenţă din partea preşedintelui României (2000), Ordinul Naţional „Pentru Merit”, în grad de Ofiţer (2000, 2002), titlurile de „Femeia anului 2002” şi cel de Maestră Emerită a Sportului (2003), pentru rezultate sportive de excepţie şi recorduri mondiale. „Pentru mine – afirma ea – viaţa înseamnă bucuria permanentă de a explora, de a descoperi, explorând geografiile unor ţări şi continente am sentimentul unei autoexplorări, descoperirea sinelui meu pretutindeni – ca parte a universului uman”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu