marți, 17 decembrie 2013

Limba germană este simplă.

 Limba germană este simplă. O persoană cunoscătoare a limbii latine şi obişnuită cu declinările o învaţă fără mari dificultăţi. Profesorii de germană spun acest lucru la începutul fiecărui ciclu de studii. Se trece, apoi la iniţierea în der, die, das, den, des, demetc. şi din nou se reaminteşte că tot restul este de o logică elementară.
     Ca să ilustrăm aceste afirmaţii, să luăm un exemplu practic. Pentru început, să deschidem Manualul de Limba Germană.  Este un volum minunat, cu coperte cartonate, publicat la Dortmund şi care povesteşte despre obiceiurile hotentoţilor (în germană:Hottentotten - observaţi cît e de simplu!).
     În carte se relatează cum cangurii (Beutelratten) sunt prinşi şi închişi în cuşti (Kotter), acoperite cu o ţesătură (Lattengitter) care să-i ferească de ploi. Aceste cuşti se numesc în germană "cuşti acoperite cu pînză" (Lattengitterkotter) şi, atunci cînd conţin un cangur, ele sunt numite Lattengitterkotterbeutelratten.
    Într-o zi, hotentoţii au arestat un asasin (Attentater), acuzat că ar fi omorît o mamă (Mutter) hotentotă (Hottentottenmutter), avînd un fiu cam prostuţ şi bîlbîit (Stottertrottel). O astfel de femeie se numeşte, în germană,Hottentottenstottertrottelmutter, iar asasinul ei este unHottentottenstottertrottelmutterattentater. Poliţia îl prinde pe asasin şi îl inchide provizoriu într-o cuşcă pentru canguri (Beutelrattenlattengitterkotter), dar captivul evadează. Imediat, toţi pleacă în căutarea fugarului şi, deodată, un războinic hotentot se întoarce strigînd: -Am prins asasinul (Attentater)! -Da? Care?, întreabă şeful de trib. -Pe Lattengitterkotterbeutelratterattentater, răspunde războinicul. -Cum adică, asasinul din cuşca de canguri acoperită cu pînză? întreabă şeful hotentoţilor.
-Păi, răspunde băştinaşul, pe Hottentottenstottertrottelmutterattentater. (Asasinul mamei hotentote a copilului prostuţ şi bîlbîit). -A, aşa, da! răspunde şeful hotentoţilor. Puteai să zici de la început că l-ai prins pe:Hottentottenstottertrottelmutterlattengitterkotter-beutelrattenattentater.
       După cum vedeţi, limba germană este o limbă simplă. Trebuie să aveţi doar un dram de bunăvoinţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu